Splošno

Divji petelin (Tetrao urogallus) je največja gozdna oziroma koconoga kura. Drugo ime zanj je veliki petelin. Živi v obsežnih starih mirnih gozdovih. Samec – petelin je težak do 5 kg, samica – kura je polovico lažja. Pozimi se hrani predvsem z iglicami, poleti pa z borovnicami, brusnicami in malinami. Zgodaj pomladi na posebnih mestih, ki jih imenujemo rastišče, poteka skrivnostno skupinsko dvorjenje samcev samicam. Po parjenju samica na tleh naredi gnezdo, znese do 10 jajc in po 4 tednih se izvalijo mladiči. Ti so begavci in kmalu po izvalitvi sledijo materi, ki sama skrbi zanje.

Divji petelin je bil nekoč zelo pogost in priljubljena lovna ptica. Žal njegovo število zadnjih nekaj desetletij vztrajno upada. Z mnogih območij je zato že izginil. Ogroža ga predvsem človek s svojimi posegi v okolje, zlasti gozdarske in turistično-rekreativne dejavnosti. Primernega življenjskega prostora, kjer bi imel mir in dovolj hrane, je vse manj.

Velika škoda bi bila, da bi Finžgarjev »kralj ptic« in Tavčarjev »gozdne perutnine vladar« za vedno zapustil naše gozdove.